Behandelingen

Behandelingen

Kronen en facings

Kronen en bruggen zijn bedoeld als een duurzame vervangingen voor u eigen tanden en kiezen. Dezen benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk. Een behandeling voor een kroon of brug neemt meer tijd in beslag dan een gewone vulling. U zult dan ook enkele keren bij uw tandarts moeten terugkomen voor behandelingen.

Wat is een kroon?

Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past, wat de tandarts heeft omslepen. Het kapje zit dan op de tand of kies vastgelijmd. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug.

Wat is een brug?

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen in de mond. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Dat zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Een brug bestaat uit twee of meer kronen die op pijlers passen en een brugtussendeel, ook wel ‘dummy’ genoemd. Deze bestaat uit één of meer kunsttanden en/of kiezen die op de plaats van de open ruimte komen.

Wat is een facing?

U wilt mooie witte tanden? Of wilt u verlost worden van een spleetje tussen uw tanden? Of wilt u een afgebroken tand laten repareren? Met behulp van een zogenoemde facing kan de tandarts het uiterlijk van uw gebit verfraaien.

Een facing is een laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein. De tandarts plakt het vulmateriaal op de tand. Zo kan hij de vorm of de kleur van een tand veranderen. Ook kan hij spleetjes tussen tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, gele of bruine tanden weer wit maken en scheve tanden maskeren.

Wortelkanaalbehandelingen

Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De kroon is het deel dat u ziet. De wortels ziet u niet. Die zitten onder uw tandvlees in de kaak verankerd. In iedere wortel loopt een kanaal, het wortelkanaal. Hierin zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten. Dit levend weefsel wordt ook wel pulpa genoemd. Als het weefsel ontstoken is of ontstoken is geweest, voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit.

Waardoor ontstaat ontstoken tandweefsel?

Door tandbederf of door een lekkende vulling kan uw tandweefsel ontstoken raken. Een harde klap op uw tand kan ook een aanleiding zijn. Bacteriën zijn meestal de veroorzakers van de ontsteking. Voelen uw tanden of kiezen gevoelig aan bij het drinken van koude of warme dranken? Dat kan een eerste signaal zijn. Soms geeft de ontsteking geen klachten, maar ook hevige pijnklachten komen voor. Uw tandarts moet het ontstoken tandweefsel verwijderen, anders zal het afsterven. Wanneer het tandweefsel niet wordt verwijderd, kan de ontsteking zich naar uw kaakbot uitbreiden. Hierdoor kan kaakbot rondom de tanden en kiezen verloren gaan. Uiteindelijk kan zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan of zelfs uitvallen. U merkt een kaakbotontsteking bij het dichtbijten. Uw tand of kies kan dan te hoog aanvoelen.

Wat gebeurt er tijdens een wortelkanaalbehandeling?

Tijdens een wortelkanaalbehandeling verwijdert de tandarts het ontstoken tandweefsel. Ontstoken tandweefsel geneest niet meer. Het is een onomkeerbaar proces. Daarom haalt uw tandarts het ontstoken weefsel weg. Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel kanaal- of zenuwbehandeling genoemd.

De wortelkanaalbehandeling

De wortelkanaalbehandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving. Vaak maakt uw tandarts een of meer röntgenfoto’s. Zo heeft hij een goede controle over het verloop van de behandeling. Uw tandarts maakt eerst uw tand of kies open en verwijdert het ontstoken weefsel. Daarna reinigt hij het kanaal met kleine vijltjes en spoelt hij het met een desinfecterende spoelvloeistof. Vervolgens worden de kanalen gevuld. Na de wortelkanaalbehandeling maakt uw tandarts uw tand of kies weer dicht met een vulling. Als de kies is verzwakt, kan een kroon nodig zijn. Een tand of kies die op deze wijze is behandeld, kan nog lange tijd mee.

Kan een wortelkanaalbehandeling bij iedere tand of kies worden uitgevoerd?

Soms kan uw tandarts geen wortelkanaalbehandeling uitvoeren, omdat er bijkomende problemen zijn. Het kan voorkomen dat de tand of kies moet worden verwijderd. Met uw tandarts kunt u de mogelijke oplossingen bespreken voor de vervanging van uw verloren tand of kies. Denk bijvoorbeeld aan een brug.

Geeft een wortelkanaalbehandeling napijn?

Na het reinigen van de wortelkanalen kunt u eventueel napijn krijgen, die enkele dagen kan aanhouden. U kunt de napijn met een goede pijnstiller onderdrukken. Een antibioticum is meestal niet nodig.
Verkleurt een tand of kies na een wortelkanaalbehandeling?
Een tand of kies verkleurt meestal niet na een wortelkanaalbehandeling. Als er toch enige verkleuring ontstaat, kan uw tandarts die meestal verhelpen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Vraag uw tandarts om advies.

Gebitsreiniging

De ontsteking in de rand van het tandvlees wordt veroorzaakt door bacteriën in het tandplak. Tandplak is een zacht en kleverig, nauwelijks zichtbaar laagje van speekseleiwitten en bacteriemassa op de tanden en kiezen. Tandplak kan verkalken tot tandsteen dat stevig vastzit aan de tanden en kiezen. Daarom moet het door een professional verwijderd worden.
Ontstoken tandvlees is niet altijd duidelijk zichtbaar. Enkele kenmerken die kunnen optreden zijn: rood, slap en gezwollen tandvlees en/of bloedend tandvlees bij het poetsen. Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees geeft zelden pijnklachten, totdat het proces zich verder ontwikkelt.

Parodontitis

Wat is Parodontitis?

Parodontitis is een ontsteking van het tandvlees en steunweefsel van het gebit, hierbij komen de volgende aspecten aan bod:

 • Uw tandvlees is licht gezwollen
 • Uw tandvlees is rood in plaats van roze
 • Uw tandvlees bloedt snel, bijvoorbeeld bij het tandenpoetsen

Oorzaken van Parodontitis:

Plaque is de grootste oorzaak van tandvleesontstekingen. De problemen worden erger door:

 • Roken
 • Overgang
 • Zwangerschap
 • Schadelijke bacteriën in de plaque
 • Erfelijke afwijkingen
 • Verminderde weerstand
 • Diabetes
 • Afwijkingen in het afweersysteem zoals HIV

Gevolgen Parodontitis

Door parodontitis kunnen pockets ontstaan: openingen van vier millimeter of dieper tussen het tandvlees en de wortel. Uw tandvlees zit daar los. In de pockets hoopt zich plaque op. Met gewone mondhygiëne kunt u de pockets niet meer schoon krijgen. De gevolgen van pockets kunnen zijn:

 • erger wordende ontsteking
 •  abces
 • aantasting van het bot dat uw gebit vasthoudt
 • steeds sneller bloedend tandvlees
 • onfrisse adem
 • loszittende tanden en kiezen
 • uitvallende tanden en kiezen

Daarnaast hebt u door parodontitis grotere kans op:

 • hart- en vaatproblemen
 • vroeggeboorten

Behandeling van parodontitis

De behandeling van parodontitis verloopt in de volgende stappen:

 1. eerste bezoek:
  1. metingen (DPSI) en rontgenfoto’s
  2. eventueel bacteriemonster
  3. onderzoek tandvlees
  4. behandelplan
  5. begroting van de kosten
 2. initiële behandeling:
  1. instructie voor mondhygiëne
  2. reiniging van de pockets en gebitsreiniging
 3. Evaluatie: wat zijn de resultaten van de behandeling
 4. Herbeoordeling: nameting sinds start initiële behandeling
 5. controlebehandelingen (meestal drie per jaar), afgewisseld met tussentijdse evaluaties: blijven de resultaten goed?

Gebitsreiniging

De ontsteking in de rand van het tandvlees wordt veroorzaakt door bacteriën in het tandplak. Tandplak is een zacht en kleverig, nauwelijks zichtbaar laagje van speekseleiwitten en bacteriemassa op de tanden en kiezen. Tandplak kan verkalken tot tandsteen dat stevig vastzit aan de tanden en kiezen. Daarom moet het door een professional verwijderd worden.
Ontstoken tandvlees is niet altijd duidelijk zichtbaar. Enkele kenmerken die kunnen optreden zijn: rood, slap en gezwollen tandvlees en/of bloedend tandvlees bij het poetsen. Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees geeft zelden pijnklachten, totdat het proces zich verder ontwikkelt.